Geokätköily

Yhteyshenkilö: Aimo Peltola, puh. 0400 – 635751.

KARHULAN LATU RY:n järjestämät geokätköilyt ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Jokaisessa tapahtumassa on käytettävissä Karhulan Ladun neljä GPS-laitetta. Jos sinulla on oma laite, ota se mukaan! Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat kätköilijät! Soveltuu erinomaisesti koko perheen yhteiseksi harrastukseksi!

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää, jossa haetaan toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköjä on kaikkialla – kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. Suomessa on yli 80 000 kätköä ja uusia tulee lähes päivittäin. Maailmalla harrastajamäärä keikkuu yli kuudessa miljoonassa.

Kätköjen etsiminen sopii kaikenikäisille ulkoilijoille. Parhaimmillaan geokätköily on mukavaa ulkona liikkumista yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Haastetta kaipaaville on runsaasti kätköjä, joissa joutuu ponnistelemaan, kiipeilemään, konttaamaan ja jopa ryömimään. Liikunnan määrän voi arvioida ennalta geokätkön maaston vaikeusasteesta ja muista vinkeistä. Kehon lisäksi geokätköily pistää myös mielen raksuttamaan!

Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta. Kätköjen tiedot haetaan joko internetistä kätköilijöiden nettisivuilta tai älypuhelimen geokätköily -sovelluksella. Maailmanlaajuinen www.geocaching.com -sivu sisältää yli 2,7 miljoonan geokätkön tiedot. Kiven alla Oy on laatinut suomalaisille harrastajille oman www.geocache.fi -sivuston. Tarkkojen sijaintitietojen saamiseksi on ensin luotava oma maksuton käyttäjätunnus geocaching.com -nettisivuille.

Annettujen koordinaattien, kätkön tyyppitietojen ja maaston vaikeusasteen sekä muiden vinkkien avulla etsitään piilotettu rasia, joka sisältää lokikirjan. Käynti merkitään lokikirjaan ja etsinnän tulos kirjataan myös geocaching.com -nettisivuille. Kaikki, joilla on tunnukset, voivat halutessaan piilottaa myös oman kätkön. Ensin kannattaa kuitenkin etsiä riittävästi muiden tekemiä kätköjä, että piilotustekniikat ja muut käytännöt tulevat tutuiksi.

Nollameridiaani ja päiväntasaaja jakavat maapallon neljään osaan. Koordinaateissa ilmoitetaan ilmansuunnat joilla kerrotaan minkä maapallon osan koordinaateista on kyse, eli mihin suuntaan kulma on mitattu päiväntasaajasta tai nollameridiaanista.

Koordinaattien merkitseminen
Geokätköilyssä on käytössä WGS-84 koordinaattijärjestelmä. Koordinaatit voi merkitä monella tapaa. Geokätköilyssä koordinaatit ilmoitetaan yleensä asteina, minuutteina ja minuutin desimaaleina. Muutkin merkitsemistavat ja muunnokset niiden välillä on kuitenkin hyvä tuntea, koska esimerkiksi autonavigaattorit saattavat kelpuuttaa vain jonkun toisen muodon. Otetaan esimerkiksi koordinaatit jotka osoittavat tiehallinnon ilmoittamaan Kotkan 0-pisteeseen:
N 60° 27,999′
E 026° 56,752′
Ne luetaan 60 astetta 27 pilkku 999 minuuttia pohjoista leveyttä ja 26 astetta 56 pilkku 752 minuuttia itäistä pituutta. Astemerkki tarkoittaa luonnollisesti astetta ja yhdellä heittomerkillä (’) tarkoitetaan minuutteja.

Kätkötietojen hakeminen
Ennen kuin lähdet etsimään kätköjä, sinun täytyy selvittää Geocaching.com -sivustolta kätköjen sijainti. Et pääse katsomaan sijaintitietoja ilman rekisteröitymistä.
Kätkötiedot löytyvät Geocaching.com-sivun Hide & seek a cache -osiosta. Saat helposti listan kotikaupunkisi geokätköistä kirjoittamalla kaupungin nimen Seek a cache by address -kenttään ja painamalla Go-nappia kentän perässä. Hakutulokseen listataan lähimmät kätköt.

Kätkön lähestyminen
Kun olet saanut kätkön tallennettua GPS:ään voi valita sen määränpääksi. Reittipiste valitaan kohteeksi laitteesta riippuen esimerkiksi ”Go to”, ”Mene” tai ”Valitse kohde” -toiminnoilla.
Kun olet valinnut kätkön kohteeksi GPS alkaa näyttää etäisyyttä ja suuntaa. Lähde kävelemään GPS:n osoittamaan suuntaan ja varmistu että etäisyys alkaa pienentyä. Muista katsoa myös eteesi kun kävelet!

Kun etäisyys alkaa olla kymmenen metrin luokkaa voit alkaa katsomaan mahdollisia piilopaikkoja. Jos GPS-tarkkuus on hyvä kannattaa yrittää etsiä myös ns. nollapiste eli kohta jossa GPS näyttää etäisyydeksi nolla metriä. Silloin sinun pitäisi teoriassa olla täsmälleen kätkön kohdalla, mutta käytännössä geokätköjen koordinaatit ovat harvoin niin tarkkoja. Eroja aiheuttaa huolimaton mittaus, huono tarkkuus ja laitteiden tarkkuuden.

Jos GPS tuntuu poukkoilevan pitkin poikin maastoa, niin kannattaa keskittyä purkin etsintään siltä alueelta jonne GPS suunnilleen osoittaa. Tuuhea metsä, kallioseinämä tai rakennukset voivat aiheuttaa heijastuksia jotka vaikuttavat GPS:n tarkkuuteen.

Jokaisen oikein rakennetun pojan tai tytön tekee joskus vastustamattomasti mieli etsiä kätkettyä aarretta.

Tärkeimmät sivustot

Kommentointi on suljettu.