Geokätköily

Yhteyshenkilö: Aimo Peltola, puh. 0400 – 635751.

KARHULAN LATU RY:n järjestämät geokätköilyt ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Jokaisessa tapahtumassa on käytettävissä Karhulan Ladun neljä GPS-laitetta. Jos sinulla on oma laite, ota se mukaan! Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat kätköilijät! Soveltuu erinomaisesti koko perheen yhteiseksi harrastukseksi!

Kätköilyn suosiota on lisännyt älypuhelimiin saatavat kätköilysovellutukset, jotka helpottavat kätköjen etsinnässä. Etenkin nuoremmat kätköilijät suosivat niitä. Ei enää tarvitse syöttää kordinaatteja käsin laitteeseen. Gps- laitteet pysyvät kyllä vankasti käytössä koska niiden tarkkuus on omaa luokkaa verrattuna puhelimien ohjelmiin ja niihin voi ladata kätköt suoraan tietokoneelta.
Karhulan Ladun geo-ryhmä on kutsuttuna tehnyt Vellamon valokuva näyttelyyn, Välähdyksiä Karhulasta, neljä geo-kätköä vanhojen valokuvien esittämille paikoille. Kätköihin on sijoitettu valokuva lähialueen menneisyydestä. Kätköissä on myös Qr koodi josta älypuhelimella saa lisää tietoa alueen historiasta. Kätkö sarja oli onnistunut ja uutta kätköilyssä tekniikkansa johdosta.
Suomen Latu: GEOKÄTKÖILY

Onnittelut, löysit sen! Tarkoituksella tai vahingossa!
Miksi tämä rasia kätketty tänne? Miksi tämä juttu möllöttää täällä kaikkine sisältöineen?

Tämä on osa maailmanlaajuista GPS -harrastajien (Global Positioning System) leikkiä joka tunnetaan nimellä “Geocaching”. Pelin idea on pääpiirteissään semmoinen että GPS -paikannuslaitteen omistaja kätkee “aarteen” (eli rasian sisältöineen) ja julkaisee sitten paikan tarkat koordinaatit jotta toiset harrastajat voivat leikkiä aarteenmetsästystä ja etsiä kätkön.

Mitä on geokätköily?
Geokätköily, englanniksi geocaching, on hauska koko perheelle sopiva ulkoiluharrastus, jossa etsitään GPS-satelliittipaikannuksen tai kartan avulla mielenkiintoisiin paikkoihin piilotettuja kätköjä.

Geokätköily on avoin harrastus kaikille joilla on GPS tai kartta ja kartanlukutaitoa, sekä sopivasti seikkailumieltä. Samantapaisia kätköjä on ympäri maailmaa.

Harrastuksella on omat kotisivut internetissä. Kotisivuilta löydät lisää tietoa tästä harrastuksesta ja voit lisäksi antaa palautetta toiminnasta.
https://www.geocaching.com
Tutustu harrastukseen ja selvitä missä sinua lähin kätkö sijaitsee.

Geokätköily on monipuolinen harrastus
Jokainen löytää geokätköilystä itseään kiinnostavia puolia ja voi harrastaa sitä omalla tavallaan. Extreme-urheilijalle sopivat haastavat kalliokiipeily- tai sukelluskätköt, pulmatehtävien ystävä viihtyy mysteerien parissa ja erähenkinen voi etsiä kätköjä tiettömien taipaleiden päästä.
Harrastuksen aloittamiseen et tarvitse edes GPS-laitetta sillä monet geokätköt on mahdollista löytää pelkän kartan avulla. Edullisimmat GPS-vastaanottimetkin maksavat alle sata euroa ja riittävät hyvin geokätköilyyn. Jos kännykässäsi on GPS, niin sinulla on jo kaikki tarpeellinen valmiina.

Missä kätköjä on?

  • Melkein missä vain, mielikuvitus on rajana
  • Maastossa – Kiven alla, puussa, juurakossa, kannossa, sammaleen alla, kalliolla,   näköalapaikalla.
  • Kaupungissa – Ovenpielessä, ikkunalaudalla, rännin takana, muurin koloissa, kuitenkin ulkotiloissa.

Geokätkön etsiminen
Etsiminen on koko geokätköilyn ydin. Jotkut purkit näkee jo kaukaa kun toisia joutuu etsimään tuntikausia. Alussa etsiminen voi tuntua turhauttavalta jos kätkö ei meinaa löytyä.

Harrastuksen alussa kannattaa keskittyä helpoksi merkattuihin kätköihin ja harjoitella etsimistä niiden kanssa. Kun silmä kehittyy näkemään mahdollisia piilopaikkoja, niin vaikeatkin purkit löytyvät helpommin. Liian aikaisin haukattu liian suuri pala voi johtaa turhautumiseen ja hauskan harrastuksen unohtumiseen.

Kätköjä etsitään koordinaattien avulla
Maantieteellisillä koordinaateilla osoitetaan piste maapallon pinnalta. Koordinaatit ilmoitetaan leveys- ja pituusasteina, jotka ovat kulmien suuruuksia. Pituuaste kertoo etäisyyden nollameridiaanista eli Englannin Greenwichin kautta kulkevasta pohjois-etelä -suuntaisesta viivasta ja leveysaste etäisyyden päiväntasaajasta.

Leveysasteet kulkevat siis leveyssuunnassa ja pituusasteet pituussuunnassa. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta yllättävän moni menee sekaisin näiden kanssa.

Nollameridiaani ja päiväntasaaja jakavat maapallon neljään osaan. Koordinaateissa ilmoitetaan ilmansuunnat joilla kerrotaan minkä maapallon osan koordinaateista on kyse, eli mihin suuntaan kulma on mitattu päiväntasaajasta tai nollameridiaanista.

Koordinaattien merkitseminen
Geokätköilyssä on käytössä WGS-84 koordinaattijärjestelmä. Koordinaatit voi merkitä monella tapaa. Geokätköilyssä koordinaatit ilmoitetaan yleensä asteina, minuutteina ja minuutin desimaaleina. Muutkin merkitsemistavat ja muunnokset niiden välillä on kuitenkin hyvä tuntea, koska esimerkiksi autonavigaattorit saattavat kelpuuttaa vain jonkun toisen muodon. Otetaan esimerkiksi koordinaatit jotka osoittavat tiehallinnon ilmoittamaan Kotkan 0-pisteeseen:
N 60° 27,999′
E 026° 56,752′
Ne luetaan 60 astetta 27 pilkku 999 minuuttia pohjoista leveyttä ja 26 astetta 56 pilkku 752 minuuttia itäistä pituutta. Astemerkki tarkoittaa luonnollisesti astetta ja yhdellä heittomerkillä (’) tarkoitetaan minuutteja.

Kätkötietojen hakeminen
Ennen kuin lähdet etsimään kätköjä, sinun täytyy selvittää Geocaching.com -sivustolta kätköjen sijainti. Et pääse katsomaan sijaintitietoja ilman rekisteröitymistä.
Kätkötiedot löytyvät Geocaching.com-sivun Hide & seek a cache -osiosta. Saat helposti listan kotikaupunkisi geokätköistä kirjoittamalla kaupungin nimen Seek a cache by address -kenttään ja painamalla Go-nappia kentän perässä. Hakutulokseen listataan lähimmät kätköt.

Tietojen syöttö GPS:ään
Tarkista että GPS:si käyttää samaa koordinaattijärjestelmää kuin geokätkösivut, eli WGS-84:ää. Jossain Suomessa myytävissä laitteissa saattaa oletusasetuksena olla suomalainen KKJ-järjestelmä. Jos käytät väärää järjestelmää saatat päätyä parin sadan metrin päähän kätköstä.
Geokätköjen sijainnit kannattaa tallentaa reittipisteiksi GPS:ään. Yleensä toiminto löytyy valikosta esimerkiksi nimillä ”Lisää reittipiste”, ”Lisää POI”.
Monesta GPS-laitteesta löytyy nykyään oma formaatti geokätköille ja niihin saa jopa koko kätkökuvauksen mukaan. Jos GPS-laitteesi tukee tätä, niin kätköt kannattaa ladata laitteeseen suoraan Geocaching.com-sivuilta tai hakea monta kätköä kerrallaan Pocket Query -kyselyllä (vaatii maksullisen Premium-jäsenyyden).

Kätkön lähestyminen
Kun olet saanut kätkön tallennettua GPS:ään voi valita sen määränpääksi. Reittipiste valitaan kohteeksi laitteesta riippuen esimerkiksi ”Go to”, ”Mene” tai ”Valitse kohde” -toiminnoilla.
Kun olet valinnut kätkön kohteeksi GPS alkaa näyttää etäisyyttä ja suuntaa. Lähde kävelemään GPS:n osoittamaan suuntaan ja varmistu että etäisyys alkaa pienentyä. Muista katsoa myös eteesi kun kävelet!

Kun etäisyys alkaa olla kymmenen metrin luokkaa voit alkaa katsomaan mahdollisia piilopaikkoja. Jos GPS-tarkkuus on hyvä kannattaa yrittää etsiä myös ns. nollapiste eli kohta jossa GPS näyttää etäisyydeksi nolla metriä. Silloin sinun pitäisi teoriassa olla täsmälleen kätkön kohdalla, mutta käytännössä geokätköjen koordinaatit ovat harvoin niin tarkkoja. Eroja aiheuttaa huolimaton mittaus, huono tarkkuus ja laitteiden tarkkuuden.

Jos GPS tuntuu poukkoilevan pitkin poikin maastoa, niin kannattaa keskittyä purkin etsintään siltä alueelta jonne GPS suunnilleen osoittaa. Tuuhea metsä, kallioseinämä tai rakennukset voivat aiheuttaa heijastuksia jotka vaikuttavat GPS:n tarkkuuteen.

Tärkeimmät sivustot

Kommentointi on suljettu.